Burun Estetiği (Rinoplasti)

blog-01

Rinoplasti, estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Bu ameliyat görece zor ve karmaşık bir estetik ameliyat olup, tecrübeli plastik cerrahların elinde hasta memnuniyetinin üst noktalara çıkmasına vesile olabilir. Rinoplasti için önceden muayene ve planlama yapılması çok önemlidir. Hastanın geçirdiği ameliyatlar, burnuna aldığı travmalar sorgulanmalı ve varsa alerjik hastalığı ve nefes problemleri öğrenilmelidir. Rinoplasti sırasında burundan rahat nefes alamama problemini gidermeye yönelik işlemler de yapılabilir ve eğer burun ortasında ki duvar (septum) ile ilgili müdahaleler de gerçekleştirilirse ameliyatın adı septorinoplasti olur.

Burun estetik ameliyatı olmak isteyen hastaların burunlarıyla ilgili istemedikleri özellikleri (kemeri var, ucu düşük, eğrilik var vb.) net bilmeleri ve tarif edebilmeleri önemlidir. Ayrıca beklentileri de gerçek üstü olmamalıdır.

Diğer yandan hastalar çoğu zaman ellerinde bir veya fazla fotoğrafla başvururlar ve fotoğraftaki kişinin burnundan sipariş ederler, ancak insanlarda yüz yapısı farklılıklar gösterdiğinden her zaman olmasa da, sıklıkla bir kişiye yakışan burunun aynısının, başka bir kişiye yakışmayabileceğini bilmeleri gerekmektedir. Rinoplasti ameliyatında önemli olan hastanın beğendiği başka bir burnu ona uygulamak değil, mevcut burnunu kendi yüz özelliklerine göre ona en çok yakışacak ve çok doğal görünecek bir şekilde değiştirmektir.

Burun estetiği lokal anestezi altında ve daha sıklıkla genel anestezi altında yapılır.

Hasta burun ameliyatı sonrası aynı gün ya da ertesi gün burun içinde delikli silikon tamponlar ve burun sırtında alçı-alüminyum ya da plastiğe benzer bir atel ile taburcu olabilir. Yapılan işlemlere göre tampon ve atel kullanılmayabilir, ancak bazı durumlarda burun ameliyatının başarısı ve hastanın güvenliği için mutlaka kullanılır.

Rinoplasti sonrası hastaların ağrıları minimaldir ve ağızdan alınan ilaçlar ile kontrol altında tutulabilir.

Burun estetiği açık ya da kapalı teknik ile yapılabilir.

Açık teknikte farklı olarak burun ucu alt kısımda yapılan ekstra bir kesi vardır ve bu kesinin izi çoğu zaman fark edilir olmaz.

Açık teknik daha çok tekrar ameliyat olacak hastalarda ve burun ucuyla ilgili yoğun işlemleri olacak hastalarda tercih edilir.

Burun ameliyatı süresi, yapılacak işlemlere göre farklılık gösterir ve rinoplasti ortalama 1-3 saat sürer.

Burun ucu kaldırma, burun ucu küçültme, burun kaldırma, burun küçültme gibi işlemler, hastanın ayrıca ihtiyacı yoksa burun kemikleri kesilmeden gerçekleştirilebilir. Hastanın ihtiyacı varsa kemikler kesilerek te gerçekleştirilebilir. Kemiklerin kesilmesi için farklı aletler kullanılmaktadır ve keski-çekiç en çok kullanılan aletlerdir. Diğer yandan son zamanlarda popüler olan motorlu testereler ve ultrasonik kesiciler de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Burun estetik ameliyatı sonrası ilk 2-3 gün artan şişlik ve morluklar (özellikle alt göz kapaklarında) olur, tamponlar 2-4 gün sonra çıkarılır. Üçüncü günden itibaren morluk-şişlik azalmaya başlar ve 7.-8. günlerde atel çıkarıldığında, varsa morluk hafif makyajla bile kamufle edilebilir haldedir. 10. gün civarı morluk bitmiş olur, ancak belli belirsiz sarartılar olabilir. Birinci ay civarı sarartı ve morluk hiç kalmamış ve ödeminde %50-70 i geçmiş olur. 6 ay sonrasında ise burunun net hali ortaya çıkmış ya da çıkmak üzeredir ve 1. yılda net  hali ortaya çıkmıştır. Süreler kesin değil aralıklıdır, çünkü hastadan hastaya farklılıklar olmaktadır.

İlk günlerde burun ucundan kanlı ya da kansız sıvı sızıntısı olabilmektedir ve aşırı miktarda taze kanama olması dışında bu durum normaldir.

Hastalara tamponlar çıkarıldıktan sonra uygulamaları için tuzlu su solüsyonları reçete edilir ve bu uygulamalar sayesinde burun içinde ki şişlikler daha çabuk azalır ve pıhtı-kabuk-sümük gibi yapılar temizlenir.

Banyo için bantlama durumuna göre burun ameliyatından sonra 2.-3. gün ya da alçının çıktığı 7.-8. gün beklenir.

Burun estetiğinden sonra hastalar günlük rutinlerine 3-5 gün içinde dönebilirler (burun sırtında bantlar ve atel duruyor olacaktır.) ancak en az 6 hafta burunlarını travmadan korumalıdırlar ve burunlarının üzerine yatmamaları gerekir. Ağır egzersizler ve gözlük kullanımı (kemiği kesilen hastalarda) yine 4-6 hafta yasaktır.

Ameliyata bağlı erken dönemde kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilir. Uzun dönemde ise burnun şekli ile ilgili ve hava yolu ile ilgili tekrar ameliyatı gerektirecek durumlar olabilir. Komplikasyon sıklıkları oldukça düşük olsa da hastaların doktor tercihlerinde iyi araştırma yapmaları önemlidir.

Burun ameliyatı çok sık yapılan estetik ameliyatlardan biridir ve bu ameliyattan sonra hastaların sonucu görmek için biraz sabırlı olmaları gerekmektedir.

Burun estetiği fiyatları çok sayıda değişken nedeniyle (uygulanacak teknik ve zorluğu, kullanılacak anestezi, ameliyatın yapılacağı hastane vb.) farklılıklar göstermektedir ve bu nedenle en doğru fiyatlar için doktorunuzdan rinoplasti fiyatları ile ilgili bilgi alınız.

Whatsapp
Hemen Ara