Botoks

blog-01

Botoks nedir?

Botoks, bir ilaçtır ve nörotoksin özelliğindedir. Herhangi bir böceğin veya yılanın zehiri değildir. Bazı gıda zehirlenmelerinden sorumlu olan Clostridium Botulinum isimli bakterinin ürettiği toksindir.

Botoks ne işe yarar? 

Uygulandığı alanda ki kas kasılmasını ortalama 4-6 ay süre ile azaltır ve durdurur. (İlaç, uygulandığ kas liflerini geçici olarak felç eder.) Dolayısı ile o alanda ki kasın kasılması nedeniyle ortaya çıkan sorunlara iyi gelir.

Kullanılan botoksun markası önemli mi?

Evet kesinlikle önemli. Türkiye’ de fazla sayıda marka olmasa da dünya çapında kullanılan çok sayıda botoks markası mevcuttur. Uzman bir uygulayıcı olarak benim en çok kullandığım ürün Dysport (Abobotulinumtoksin A)’tur. Ayrıca Botox (Onabotulinumtoksin A) ve Türkiye’de bulunmayan Xeomin’de (İncobotulinumtoksin diğer yaygın kullanılan kaliteli botoks markalarıdır.

Myobloc (RimabotulinumtoksinB) ise nörolojik hastalıklarda nöroloji doktorları tarafından kullanılan ve ortalama etki süresi 12-16 hafta olan Tip B botulinum toksinidir ve estetik amaçlı olarak nadiren kullanılır.

Botoks hangi amaçlarla kullanılır? Kimlere yapılır?

DİKKAT: Botoksun kullanıldığı estetik olan ya da olmayan çok fazla sayıda işlem vardır. Hastaların bu işlemler için uygun olup olmadığına ve ne kadar fayda görebileceklerine muayene sonrası bu işin uzmanı olan doktorlar karar vermelidir.

Mimik yaptığında (Özellikle kızma, şaşırma, kaş çatma, gülümseme ve gözleri kısma, burun üzerini kırıştırma gibi üst yüz mimikleri) ilgili alanda güçlü dinamik kırışıklıklar olan her yaştan hastalar kozmetik botoks uygulaması için en ideal hastalardır. 

*Öncelikle üst yüz bölgesinde ki mimik kaslarımız olmak üzere yüzümüzde ki deride kırışıklıklara yol açan mimik kaslarına, kırışıklıkları gidermek ve azaltmak için uygulanır. Ayrıca bizler yaşlandıkça bu kırışıklıkların belirginleşme ve durağan halde de (yani mimik yapmıyorken de) görünür hale gelme zamanını veya yaşını ötelemek için çok faydalıdır.

( Yaşı oldukça ilerlemiş olan ve hiç mimik kaslarını hareket ettirmediği halde yani kaz ayaklarında, alın ve kaş arası bölgesinde derin ve durağan (statik) kırışıklıkları mevcut olan hastalar ise kozmetik botoks uygulamasından oldukça kısıtlı fayda görürler ve bu fayda, mevcut kırışıklıklarını mimik sırasında daha da derinleştirememek şeklinde olur ama statik kırışıklıkları yok olmaz.)

Diğer uygulama alanları:

Gülerken üst diş etleri gözüken ve burun-dudak mesafesi kısa olan kişilerde dudağı yukarı çekerek dişetlerinin gözükmesine neden olan kasa yapılarak kişi güldüğünde dişetinin gözükmemesini ve daha estetik bir gülüş elde edilmesini sağlamak için,

Burun ucu düşük olan kişilerde, aşşağı çeken kas aktivitesini baskılayarak burun ucunu bir miktar kaldırmak için, 

Çene köşesi erkeksi olan ve o bölgede ki çiğneme kası belirgin olan kadınlarda, bu görünümü yumuşatmak için, ( Botoks yapıldığı kasın çalışmasını yani kasılmasını bir süreliğine engellediği için kasın boyutu küçülür.)

Dudak köşeleri fazla aşşağıda olan ve somurtkan gözüken kişilerde bu alanda ki kaslara yapılarak dudak köşelerini kaldırmak için,

Boyun bölgesinde ki kırışıklık veya bant görünümünü azaltmak için,

Saç kökü hücrelerinin kanlanmasını arttırmak amacıyla saç mezoterapisi için,

Alt bacakları çok kaslı ve maskülen gözüken kadınlarda arka bacak kaslarında küçülme sağlamak için,

Migren tedavisinde atakları durdurmak veya sıklığını ve şiddetini azaltmak için,

Koltuk altına, alın bölgesine, avuç içlerine ve ayak tabanlarına ya da Frey sendromu olan hastalarda yemek sırasında yanakta meydana gelen aşırı terlemeyi engellemek için, 

Kas spazmına yol açan nörolojik hastalıklarda kas gevşemesini sağlamak için,

Vajinismus, anal fissür gibi hastalıkların tedavisi için,

Obezite tedavisinde kilo kaybedilmesi için, botoks kullanılmaktadır.

Mikro botoks nedir?

Botulinum toksininin daha küçük dozlarda ve deri içine yani daha yüzeyel seviyeye (Kas içine değil.) yapıldığı uygulamalara mikro botoks ya da meso botoks denilmektedir.

Mikro botoks özellikle yağlı ve kalın ciltlerde yağ salgılanmasının azaltılarak cilt kalitesinin arttırılması amacıyla uygulanır. 

Ayrıca alt göz kapağında kırışıklık veya göz kapaklarında spazm durumunda kas gücünü tamamen bozmadan aktivitesini azaltmak amacıyla da sıklıkla bu yöntem uygulanır.

Baby Botoks nedir?

Görece daha genç hastalarda (20-40 yaş arası) daha az bölgeye ve daha düşük dozlarda yine kas içine uygulama yapılmasıdır. Amaç üst yüz bölgesinde daha az mimik ve ifade kaybı oluşturulmasıdır. Özellikle oyuncular ve tiyatrocular tarafından tercih edilmektedir.

Skrotoks (scrotox) nedir?

Erkeklerde testislerin içinde bulunduğu skrotuma dışarıdan botoks uygulanmasıdır. Bu işlemden sonra skrotumda ki kırışıklıklar azalır ve skrotum daha fazla sarkarak olduğundan daha büyük gözükür.

 

Brotoks (Brotox) nedir?

Erkek hastalara uygulanan botokstur. Erkek hastaların kas kitleleri daha fazla olduğundan ve mimik kasları daha güçlü olduğundan kadın hastalara göre daha yüksek miktarlarda toksin uygulanması gerekmektedir.

Botoksun zararı var mıdır?

Botoks o kadar güvenilir bir ilaçtır ki profesyonel iş hayatında bu uygulamayı yapan plastik cerrahi ve dermatoloji uzmanlarının çoğu bu ilacı kendileri ve yakınları için de kullanmaktadır. Ancak nadiren görülse de yan etki riski mevcuttur.

Bu yan etkiler: 

- Enjeksiyon alanında bir kaç gün ağrı olması

- Şişlik, kızarıklık olması

- Morluk olması (Özellikle kan sulandırıcı-antikoagülan- ilaç kullananlarda morluk olabilir.)

- Allerjik reaksiyon olması, işlem alanında enfeksiyon gelişmesi

- İşlem yapılan kasın komşu alanlarında ki kaslarda da geçici olarak güç kaybı gelişmesi

Tıbbi Uygulamalarda Kullanılan Botoks insanı zehirler mi?

Hayır, kesinlikle zehirlemez. Çünkü zehirleyebilmesi için normalde kullanılan dozun onlarca hatta yüzlerce katının uygulanması gerekir.

Botoks kimlere kesinlikle yapılmaz?

Nadir de olsa bazı durumlarda botoks uygulaması yapılmamalıdır.

İlaç içeriğinde mevcut aktif ve katkı maddelerine (! botulinum toksini, albumin, laktoz, serum fizyolojik !) allerjisi olan kişilere,

- Uygulama alanında deri enfeksiyonu olan kişilere

- Myastenia Gravis, Lambert-Eaton Sendromu gibi kas hastalıkları olan kişilere,

- Pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara,

- Aminoglikozit grubu antibiyotik ( gentamisin, amikasin vb.) kullananlara,

*Ayrıca gebelik ve emzirme dönemlerinde botulinum toksinin güvenilir olduğuna dair çalışma olmadığından (Gebelik kategorisi C) bu dönemlerde uygulanması önerilmez.

Botoks nasıl yapılır?

Hastamızın muayenesi ve bilgilendirilmesi sonrasında uygulama yapılacak alanlara önce uyuşturucu krem sürülerek 15-20 dk. (hatta zamanı varsa 30-40 dk.) beklenir.

Takiben hastaya planlanan dozda ilaç taze olarak hazırlanır ve çok ince uçlu (32-33 G) botoks enjektörleri ile uygulama 5 dk. da gerçekleştirilir.

Uygulama alanlarında kızarıklık ve kabarıklık meydana gelebilir ancak 30-40 dk sonra bu kızarıklık ve kabarıklık geçer. Botoks uygulaması sonrası morluk nadiren gözükür. Dolayısı ile hastalar işlem sonrası işlerine ve sosyal hayatlarına dönebilirler.

Botoks yapıldıktan sonra etkisi ne zaman başlar, etkisi ne kadar sürer ?

Botoks uygulandıktan 2-4 gün sonra etkisi başlamaktadır. Dolayısı ile yapıldıktan hemen sonra hastaların bir değişiklik beklememesi gerekir. Ayrıca rütuş gerekliliği açısından sonuç değerlendirilmesi etki başladıktan 10-15 gün sonra yapılmalıdır. Çünkü etki başlayıp aynı düzeyde kalmaz gitgide artar ve ortalama 2 ayın sonunda azalmaya başlar. Hastalar eski durumlarına yani işlem alanlarını güçlü şekilde kırıştırabilme becerilerine ortalama 4-6 ay sonra tekrar sahip olurlar ve bu durum ayna karşısında farkedilip hastanın tekrar işlem yaptırması gerektiğini hastaya hatırlatır. Bazı hastalarda etki süre 8-9 aya kadar uzayabilmektedir.

Düzenli ve uzun yıllar botoks yapılırsa bir noktadan sonra ihtiyaç biter mi?

Hayır bitmez☺ Düzenli uygulamalardan sonra ilacın etki süreleri uzar ama az miktarlarda uzar ve geçici olan etki hiç bir durumda kalıcı etkiye dönüşmez.

Ne kadar süre yapılırsa yapılsın, botoks uygulaması durdurulduktan sonra zamanla kaslar tekrar gücünü kazanacağından dinamik kırışıklıklarda yine ortaya çıkar ve dolayısı ile ihtiyaç bitmez.

Düzenli botoks uygulamaları sonrasında artık yaptırmak istemezsem yüzüm daha kötü olur mu?

Hayır olmaz☺ Hastaların gözü botoksun olumlu etkisi altında ki daha genç yüzlerine alışır ve normal yaşlanma süreci devam eder. Bu nedenle uygulama terk edildiğinde kas gücünün dönmesiyle birlikte mimikler ve kırışıklıklar ortaya çıktıkça eskisinden daha kötü gibi gözükebilir ama botoksun etkisi buna neden olmaz. Buna hafızanız ve  her şartta akmaya devam eden zaman neden olur. 

Botoks yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Hastalar botoks uygulaması sonrasında aynı gün içerisinde enjeksiyon yapılan alanlara masaj veya ovma işlemi uygulamamalıdırlar. Ayrıca o gün içerisinde uzun süre öne eğilmiş pozisyonda (masa üzerine eğilerek uzun süre kitap okumak, resim çizmek gibi..) kalmamalıdırlar.

Botoks yapıldıktan 1-2 saat sonra makyaj yapılabilir, yüz yıkama veya banyo yapılabilir ve hafif sporlar yapılabilir.

Botoks yapıldıktan sonra rütuş mutlaka gerekir mi?

Hastaların çoğunda gerekmez. Ancak uygulamadan ortalama 10-15 gün sonra işlem yapılan alanlarda güçlü kas aktivitesi devam ediyorsa ya da kaş kaldıracak şekilde uygulama yapıldıysa ama kaşınız istediğinizden fazla kalktıysa rütuş yapılabilir. 

Diğer yandan bazı hastalarda örneğin kaz ayaklarının alt bölgelerinde işlem yapılan kaslar  ( orbikuler kas ) yeterince hareketsiz kaldığı halde fonksiyonu bozulmaması gereken komşu kasların ( gülme kası) hareketine bağlı yanağa doğru olan kısımlarda kırıştırma görülebilir. Böyle durumlarda da fonksiyonu bozulmaması gereken kaslara yönelik toksin uygulaması yapılmaz çünkü hastanın gülme mimiği bozulur☺

Botoks yaptırdım ama etki hiç ortaya çıkmadı. Ne yapmalıyım?

Doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. 

Botulinum toksini ithal bir ilaçtır. Soğuk zincir ile taşınması ve buzdolabında saklanması gerekmektedir. Saklanması ve taşınması sırasında yeterli süre ısı görmesi durumunda ilaç etkinliğini yitirebilmektedir. 

Ayrıca hassas bir yapıdadır ve sulandırma aşamasında serum fizyolojiğin basınçlı püskürtülmesi ya da şişenin sert çalkalanması bile etkinliğini bozabilme ihtimali taşır.

Diğer yandan sahanın temizliğinde kullanılan alkol içerikli dezenfektanlarda ilacın etkinliğini azaltabilmektedir.

Dolayısı ile kendi pratiğimde ilacın bu özelliklerine dikkat ederek uygulamalarımı gerçekleştirmekteyim ve buna ragmen kargo sürecinde ki olası etkisizleşme nedeniyle hastamda ilaç etkisi hiç ortaya çıkmazsa işlemi yeni ilaç ile ücretsiz tekrarlamaktayım.

Botoks ücreti ne kadar?

Botoks uygulaması oldukça güvenilir olduğundan ve yan etki riskleri çok düşük olduğundan yetkisizce farklı meslek grupları tarafından yapılan bir işlemdir. Bu nedenle piyasada çok farklı ücretlendirmeler vardır.

Ancak ilacın daha ucuz olması ya da uygulayana daha karlı olması için çok kişiye paylaştırılabilmesi, fazla sulandırılarak seyreltik halde yapılmasıyla mümkün olabilmektedir.Ve bu durumda etkinin azlığına bağlı sık tekrarlanması da söz konusu olursa uygulanan kişide ilaca bağlı antikor gelişimine neden olabilir. Bu çok dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken bir durumdur çünkü antikor gelişen kişi daha sonra ki uygulamalarda da etki görmeyeceğinden botoksun faydasından mahrum kalır. 

Bu nedenle uygulayıcının yetkisi, tecrübesi ve güvenilirliği çok önemlidir.

Whatsapp
Hemen Ara