Dolgu Enjeksiyonu

blog-01

Dolgu işlemi nedir?

-Dolgu işlemleri, sıklıkla yüz bölgesinde, hacim arttırmak için insan sağlığı açısından güvenilir olan maddelerin enjekte edildiği işlemlerdir. 

-Arzu edilen alanlarda büyütme ve çukurların, olukların doldurulması ve asimetrilerin giderilmesi amacıyla ve/veya uygun hastalarda yerçekimi ve yaşlanmaya bağlı sarkan alanları hacim artışı desteğiyle kaldırmak için uygulanabilir. 

-Dolgu olarak farklı kaynaklardan üretilen organik ya da sentetik maddeler kullanılabilir. Ayrıca hastaların kendi dokuları da dolgu amaçlı kullanılmaktadır.

- Kullanılan maddeye göre işlemin yapılma şartları, dolgunun kalıcılık süresi, olası yan etkiler ve risk oranları, işlem ücretleri ve daha bir çok kriter farklılıklar göstermektedir.

-Dolgu işlemleri isteyen hastalar mutlaka tecrübeli doktorlar tarafından değerlendirilmeli ve yine tecrübeli doktorlar tarafından uygulamaları gerçekleştirilmelidir.

Dolgular nerelere uygulanır?

-Tepeden tırnağa (Tırnak hariç) deri içi ve deri altında her yere uygulanır. Örneğin saçlı deri altına, el sırtına, kulak memesine, erkek-kadın genital bölgeye, kola, bacağa uygulanabilir. 

-Alın, kaş arası, dudak çevresi, göz kenarları gibi ince kırışıklıkların olduğu alanlarda deri içine uygulanabilir.

-En sık uygulama yapılan yerler ise dudak, alt göz kapağı, burun, elmacık kemiği üstü ve çene kemiği üstüdür.

Dolgu ile botoks benzer şeyler midir?

-Hayır nitelik olarak benzer değildirler ancak her ikiside sağlık sektöründe kullanılır. Botoks kas kasılmasını engelleyen ve bir bakteriden elde edilen toz halinde bir ilaçtır. Hazırlandıktan sonra su gibi sıvı formda enjekte edilir ve temelde uygulandığı hedef doku kas dokusudur ama kısa sürede emilir ve uygulandığı yerde hacmen kalmaz.

Dolgular ise farklı kaynaklardan üretilen ve genellikle jöle formunda katı ama akışkan malzemelerdir. Deri içine, deri altına veya kemik üstüne enjekte edilerek orada hacmen kalır ve uygulandıkları alanı doldururlar.

Dolgu maddeleri nelerdir?

-Geçmişten günümüze sağlık alanında çok farklı dolgu malzemeleri  kullanılmıştır. Ancak güvenilirlik ve etkinlik açısından onaylanmış ve geliştirilmiş olanlar kullanılmaya devam edilmektedir. 

-Günümüzde, uluslararası bilinirliği olan yetkili kurumlarca bazı kullanım alanlarında güvenilir olduğu onaylanan dolgu markalarının bir çoğu aşağıda ki tablolarda mevcuttur. 

-Tablolarda belirtilmiş olan markalar haricinde de hem üretildiği ülkede hem de yaşadığınız ülkede ilgili sağlık otoriteleri tarafından satışı onaylanmış ve insan vücudunda kullanımı yasal ve güvenli başka markalarda mevcuttur. (Yvoire, Neauvia, Ellanse vb.)

Tablo 2 Kaynak: A review of dermal fillers in facial plastic surgery

Current Opinion in Otolaryngology & Head and Neck Surgery 18(4):295-302

DOI: 10.1097/MOO.0b013e32833b5162

*En sık tercih edilen ve güvenle kullanılan dolgular, Hyaluronik Asit dolgulardır.

*Hyaluronik asit normalde de insanlarda bulunan ve dermal nemlendirme sağlayan bir moleküldür.

*Kuş kaynaklı veya bakteri kaynaklı üretilebilmektedir. Bakteri kaynaklı üretilen ürünlerde cilt testine gerek yoktur çünkü moleküler olarak immünolojik yanıt oluşturmaz.

*Hyaluronik asit uygulandığı dokuda su emerek genişleme yapar.

*Bazı hyaluronik asit dolgular içeriğinde lokal anestezik madde olan lidokain de içerirler ve bu nedenle uygulanmaları daha az acıya neden olur.

*Ayrıca ‘gençlik aşısı’ denen mezoterapi ürünü de deriye nem kazandırma amacıyla yapılan hyalüronik asittir. Dolgu olandan farkı moleküller arası çapraz bağların olmamasıdır. Bu sayede deride nem miktarını anlamlı ölçüde arttırıken,dolguar gibi hacim etkisi yaratmaz.

Hyaluronik asit dolguların avantajları nelerdir?

-Kaliteli markaların ürünleri tecrübeli doktorlar tarafından uygun şartlarda uygulandığında yan etki riskleri oldukça düşüktür.

-Uygulamak için krem ile anestezi yapılması yeterli olmaktadır.

-İşlem süresi kısadır.

-Uygulama sonrası hastalar sosyal hayatlarına hemen dönebilirler.

-Maliyet olarak diğer alternatiflerden daha ucuzdur.

-Kalıcılıkları ortalama 8-12 aydır ve fiyat performans olarak değerlendirildiğinde bu iyi bir süredir.

Hyaluronik asit dolguların dezavantajları nelerdir?

-İşlem sonrası birkaç gün süren şişlik ve morluk olabilir.

-Kalıcı değildir.

-Çok nadir olarak uygulama alanında enfeksiyon olabilir.

Yağ dolgusunun avantajları nelerdir?

-Hasta çok zayıf değilse vücudundan yüksek miktarlarda elde edilebilir.

-Yağ dokuda mevcut kök hücreleri de içermesi nedeniyle özel yöntemler ile daha fazla inceltilerek mezoterapi amacıyla da kullanılabilir.

-Hastanın kendi dokusu olduğu için güvenilirdir ve yan etki yapmaz.

-Hastanın talebi ve uygunluğu varsa aynı sırada bölgesel yağ eksiltme ve vücut şekillendirme işlemi yani liposuction yapılabilir.

Yağ dolgusunun dezavantajları nedir?

-İşlem girişimsel olduğundan ameliyatsız bir işlem değildir ve çok düşükte olsa kanama ve enfeksiyon riski taşır. Ayrıca işlem yapılan alanın büyüklüğüne göre geçici şişlik ve morluk gözlenebilir.

-Yağ dolgusunun kalıcılığı garanti değildir ve hacim vermek amacıyla enjekte edilen yağın bir bölümü aylar içerisinde eriyebilmektedir. Tutan yağlar yıllarca kalabilse de işlemin tekrarı gerekebilmektedir.

Hangi dolgu kesinlikle yaptırılmamalıdır?

Sentetik dolgular arasında, kullanımı gelişmiş ülkelerde yasaklanmış olan sıvı silikon dolgusundan uzak durulmalıdır. Biopolimero veya başka marka sıvı silikon kullanımı hastalara geri dönüşümsüz zararlar verebilmektedir.

 

Whatsapp
Hemen Ara