Mezoterapi

blog-01

Mezoterapi nedir?

-Mezoterapi, ( Meso ‘orta’ demek…) derinin içine ilaç enjeksiyonu yapılmasıdır. Yapılan ilacın içeriğinde cilde dolgunluk veren ve nem oranını dengeleyen hiyaluronik asit, hastanın kendi kanından hazırlanan PRP solüsyonu, antioksidan vitaminler, selenyum, ginko biloba, cildin sıkılaşmasında kullanılan DMHA maddesi, B5 vitamini, bakır ve çinko, somon DNA’sı ve daha bir çok insan sağlığı için güvenilir ve faydalı molekül bulunabilir. Bu maddelerin karışımları da kombine şekilde uygulanabilir.

-1952 yılında Michel Pistor tarafından geliştirilen mezoterapi işlemi günümüzde bir çok cilt hastalığı tedavisinde kullanılmakla beraber kozmetik amaçla sellülit, ksantalezma, yüz gençleştirme, hiperpigmentasyon vb. durumlarda da uygulanmaktadır.. Tüm dünyada deri gençleştirme ve güzelleştirme amacıyla yaygın olarak kullanılan bu işlem, sadece yüze değil vücutta ilgili her yere uygulanabilmektedir. 

Mezoterapi nasıl uygulanır?

-Mezoterapi işlemi için lokal anestezik kremler uygulanır ve uyuşma için yeterli süre beklenir(20-40dk). Ardından uygulama alanı cilt dezenfektanları ile temizlenir ve hazırlanan içerikler deri içine enjekte edilir.

-İğnesiz mezoterapi (mesostar) elektroporasyon yoluyla çalışmaktadır. Monopolar düşük voltajlı elektriksel akımla oluşan mikrokanallar ve polarizasyon yardımı ile hazırlanan ilaçlar deriyi geçerek, hedef dokuya transfer edilmektedir.

-Oldukça ince iğneli enjektörler kullanılarak yapılan mezoterapi çok daha yaygındır. Enjeksiyonlar da hedeflenen seviye dermis içidir. Kullanılan bazı enjektörler doz ayarlı ilaç verebilmek için tabanca şeklinde de kullanılmaktadır. Bu uygulamaların hepsinde bir miktar ağrı, kanama ve morarma görülebilmekte ancak bu yan etkiler hastalar tarafından rahatlıkla tolere edilebilecek düzeylerde olmaktadır.

Mezoterapi ye neden ihtiyaç duyarız? Neden imkanı olan herkes yaptırmalı?

-Çünkü zaman durdurulamaz ve geri döndürülemez şekilde akmaktadır. Ve zamanla derimizde histolojik ve klinik değişiklikler meydana gelmektedir (chronoaging).

-Özellikle deri dokusu ve elastisitesinde, deri pigementasyonunda, deri altı doku niteliğinde, ve damar sisteminde değişiklikler gelişir.

-Klinik olarak deri hacmi azalır (atrofi) ve sıkılığında gevşeme ile birlikte kırışıklıklar ortaya çıkar.

-Histolojik olarak epidermis incelirken, dermis tabakası da incelmekle kalmaz elastik fiberlerin sayısı ve fibroblast hücrelerinin üretim kapasiteleri azalır.

-Yaşlanmayla birlikte derinin bağışıklık, hormonal, ve nöral fonksiyonları da azalır ve bu değişiklikler genetik olarak belirlenmiştir yani içerden gelir. Bu nedenle kişiden kişiye deri yaşlanma süreçlerinde ve şiddetinde farklılıklar gözlenir.

-Ayrıca uzun yıllar boyunca güneş maruziyeti de derimizde olumsuz değişikliklere ve yaşlanmaya (photoaging) yol açmaktadır.

-Mezoterapi ile uygulanan içeriklerin farklı özellikleri olduğundan sıklıkla kokteyl halinde uygulanır ve görülen faydaların bazıları şunlardır:

*Epidermisin kalitesini arttırır.

*Elastik fiberlerin oranını anlamlı olarak arttırır.

*Fibroblastların kollojen, elastin ve endojen hyaluronik asit sentezini arttırır.

*Kollojen tamirini sağlar.

*Cildin nemini ve mikrodolaşımını arttırır ve ekstrasellüler matrixi güçlendirir.

*Serbest radikalleri (cilde zaralıdırlar) temizler ve antioksidan etkisi gösterir.

Mezoterapi hangi sıklıkla yaptırılmalıdır?

-İki-üç hafta ara ile 6-8 seans uygulanabileceği gibi daha geniş zaman aralıklarıyla (4-6 hafta) sürekli de yaptırılabilir.

 

Whatsapp
Hemen Ara